Anahtar Teslim Projeler

 

Soğuk Hava Deposu Projeleri

  • Balık Depolama Ve Balık İşleme Tesisleri
  • Et İşleme- parçalama tesisleri ( Kırmız Et –Beyaz Et )
  • B.B ve K.B Mezbaha projeleri ( Tavuk Kesim )
  • Süt İşleme –Beyaz peynir- Yoğurt yapım Tesisleri
  • Yaş Sebze Meyve Depolama Tesisleri
  • Lojistik Depolama Tesisleri
  • Unlu Mamul işleme Tesisleri
  • İlaç Sanayi
  • Catering-Mutfak –Hotel Soğuk hava Kuruluşları

Depo Özelliklerin Bakış

  • Arazi + Zemin Özellikleri
  • Yapı Şekli + Kat Sayısı
  • Duvar/Çatı
  • Kapılar + Rampa + Körük Sistemleri
  • Soğuk Hava Deposu Dahil Tüm Alanların Aydınlatma Sistemleri
  • İklimlendirme ( Isıtma/Soğutma/Havalandırma/Nemlendirme/Nem Alma
  • Trafo +Jeneratör + Elektrik ( Tüm Besleme Kabloları ) Telefon Hatları + Bilgisayar ve Uzaktan İzleme Sistemleri + Kablosuz Erişim Hatları

Depo Dış Alan Özelliklerine Bakış

  • Ulaşım + Yollar
  • Deponun Park Alanları + Manevra Alanları
  • Deponun Çevreleyen Duvarlar + Güvenlik + Giriş Çıkış Planı
  • Kantar
  • Atık Alanları + İmha alanları
  • Paketleme Alanı
  • Sundurması

Depo Tasarımı ve Proses Çalışma Özellikleri

  • S.H. Deposu Oluştururken, Yeni bir depo inşası yapabileceğimiz gibi, kiralama ve satın alma yoluyla kullanımı da söz konusu olabilir.
  • Yeni depolama binalarının inşası sırasında tasarım ve kullanımı ilişkin daha net proses uygulamaları yapıla bilinir.
  • Var olan S.H. Depolarında veya kiralama yolu yapılacak tesislerde prosesi tam uygulanmaya bilir.

Depo Tasarım ve Prosesin Olumsuz Özellikleri

Üretim amaçla tasarlanmamış binalarda çeşitli tadilatlarla depolamaya uygun hale getirilse bile, Kısa zaman içersin de prosese uygunluk halini kaybeder. Tavan yüksekliği yeterli olamayabilir. Yükleme alanında rampa yapılması olanaksız olabilir. Zemin alanının depolama yapamaya veya taşıma alanın yetersiz olması. Asansör kullanımının veya üst kata ulaşımın yetersiz olması. Gün ışığının yetersiz olması Kolon aralıklarının çok olması depo içersin de gereksiz iç duvarlar ve bölmelerin oluşması. Ekipmanlar için yeterli yer konusunda sorunları yaşanması.

Soğuk Hava Depo Tasarımı Zemin

  • Depo tasarımı planlarken başlangıç aşamalarından biri depo zeminin planlamasıdır.
  • Zemin planlaması yapılırken dökülecek beton zemin kalitesi, zemin kalınlığı zeminin düz ve pürüzsüz olmasıdır. Soğuk hava depolarında zemin tercihi oldukça önem taşımaktadır.
  • Depo binalarının içersin deki sıcaklık kontrolünü sağlamak için bina inşaatında yer alan çatı + duvar +panel+ kapıların yalıtımının tam yapılsa da zemindeki yalıtımın yapısı önemlidir.
  • Zemin yalıtımı sıcaklık derecesini koruyabilmektedir.

Soğuk Hava Deposu Yeni Plan

  • İşin başından itibaren bir akış sisteminin oluşturulması
  • Depolanacak malzemenin teslim alımı, kontrolü depolanmasını sağlanması
  • Depolama alanlarının ve soğuk hava depolarının yerlerinin belirlenmesi
  • Ekipmanlarının yerlerinin net belirlenmesi
  • Ofis ortamından depolama faaliyetlerinin rahatça görünebilecek bir yerde kurulması
  • Çalışan kişilerin tüm binayı kat etmeden giriş ve çıkışların sağlanması
  • Depolar işleyiş bakımından daha bağımsız olmalı.
  • Üretim ve depolar için yapılan taşıma işlemlerinin birbirini etkilemesini ve birbirine karışmasını önlemek gereklidir.
  • Depo çalışanları kendi bölümleri için tam kontrollü proses talimatları oluşturulması.
  • Stok güvenliği oluşturulması.
  • Depolama bölümü ana üretim alanında ise depolama alanı üretim olanaklarını geliştirmek veya eklemeler yapmak için her zaman bir gerekesimin olmasıdır.

Meyve ve Sebzede Yaşanan Kayıp Yüzdeleri

  • Hasat Zamanı % 4 % 12
  • Taşıma Sırasında %2 % 8
  • Pazara Hazırlık % 5-15
  • Depolama süresinde % 3 %10
  • Tüketici % 1-5
  • Ortalama kayıp yaşanmaktadır.

Soğutmanın İlkeleri

MUHAFAZADA İLKE ; Meyve ve Sebzelerin metabolizma faaliyetlerini kesinlikle durdurmamak koşulu ile en düşük düzeyde gerçekleşmesine olanak vermek üzere şartların sağlanmasıdır. Uygun koşullar sıcaklık derecesi ve bağıl nemin ayarlanması ile olur.

UYGUN SICAKLIK; Ürünü donma noktasına taşıyan, solunumu an az düzeye indirgeyendir.

UYGUN NEM ORANI; Ürünlerde su kaybına yol açmayan , miktarında azalma, üründe bozulma, buruşma ve iç kararmasına yol açmayandır. Toplanan meyvenin, solunum hızının yavaşlatılması için soğutulmalıdır.

ÜRÜNLER; Doğal yapılarının bozulmayacağı koşullarda tekniğine uygun saklanması. Dondurulmuş ürünlerde -18 C den daha düşük sıcaklıkta depolanması. Soğuk depolamada ürün donma sıcaklığından 1-2 C yüksek sıcaklıklarda depolanmalıdır. Depo içersin deki nem oranının çok fazla olması suyun yoğunlaşması ve ürünlerin bozulmasına yol açar. Tüm ürünlerin kendine özgü sıcaklık ve nem değeri olduğu için aynı depo içerisine birden fazla ürün konulması bazı ürünlerin istenilen şartlarda depolanamamasına ve ürün kayıplarına yol açar.

Depo Yapımında Çözümlerin Temel Stratejik Önemi

-Depo yapımında yatırımcının bölgesel etkileri,çevre faktörü göz önünde bulundurmaları gereklidir.
- Üretim ve toplama alanına yakınlığı
-Pazara olan yakınlığı
-Anayollara ve çevreye olan ulaşım imkanı
-Bölgenin iklim şartları
-İş günün imkanı
-Devletin ve Belediyenin uyguladığı politikalar
-Kırsal kalkınma hibelerine uygunluk ve yerine getirebilme özelliği

Depo Seçimi ve İş Stratejisi

-İhtiyaçlara cevap verebilecek depo dizayn edilmesi
-Kaliteli ve maliyetlerini azaltan bir depo olması
-Yapılacak arazinin seçimi ve ulaşım kolaylığı
-Bölgedeki inşaat oranları,vergiler,teşvik den faydalanma, bölgenin imara açık olması
-Soğuk hava deposu yapımı ( Profesyonel bir firma Seçimi )
-Soğuk hava deposunun işin durumuna göre, ürün indirme,indirme işleminden sonra koyulacak depoya personel tarafından sevki, depolama ve kontrol etme durumu vb.
-İç proseslere uygun olma,iç denetleme proseslerinin rahat ve hızlı bir biçimde yapılması için uygun dizayna sahip olmalıdır.